Radicle - en brunfläckig banan (!)Det finns många saker som är banan. Radicle till exempel. Vi är helt klart en banan.

Ingen omogen, grönstrimmig sak, utan snarare än solmogen, mörkgul banan med lite bruna fläckar. Ett bananföretag. Och vem vet, kanske lever du i en bananrelation, har ett bananliv eller helt enkelt är en banan, en bananmänniska. Hur kan du avgöra?


De flesta av oss skulle nog lägga bananen i fruktskålen på vardagsrumsbordet. Men är det verkligen en frukt? Från Wikipedia kan vi lära oss att bananen tillhöra ”ätliga frukter” som härstammar från stora blommande örter, där frukten (bananen vi äter) definieras som ett ”bär”. Så en frukt som definieras som ett bär som kommer från en ört. Äh?


Vi människor är i stort behov av att kategorisera – oss själva och vår omgivning. Därför blir det så svårt för oss när något är en frukt – och ett bär. Eller var det en ört? Trots att det inte går försöker vi ändå att kategorisera.


"Hur var det? Radicle… Visst var ni en byrå av något slag? Ni jobbar med metoder? Inte bara? Nähä, men designprocess. Okej, ni är en designbyrå! Inte det heller?"


Det är utmanande att vara banan. Både för en själv och för omgivningen. En tvingas att förhålla sig till människors vilja att kategorisera hela tiden. Då är det bra om en är trygg i sig själv och tänker ”banan”. Vi är en banan.


Att vara banan innebär en öppenhet för andras komplexitet. Ett inbyggt behov av att vara nyfiken och lyssna: "Jaha, tänker ni så. Intressant! Det var inte det jag först tänkte på då jag mötte er (person, organisation, relation)."

Att vara banan innebär att inte lika snabbt kategorisera in andra i ett ”vi” och ett ”dom”, att inte placera varken människor eller verksamheter i vår in- respektive utgrupp. Och att därmed inte heller döma ut människor eller verksamheter bara för att vi inte förstår dem initialt.


För oss på Radicle är banan centralt. Vi har en bananvision. Vårt företag vilar på en banangrund. Och vi välkomnar gärna fler bananer till vår ört (eller hur det nu var)!


#vision #komplexitet #kategorisering #radicle #banan


8 views0 comments

Recent Posts

See All